פעמים רבות בהליכי גירושין, בני זוג שחושדים או יודעים שבני זוגם בוגדים בהם, לצורך איסוף ראיות כנגד הצד השני, מפעילים חוקרים פרטיים ו/או אמצעי מעקב וציתות באופן עצמאי. דבר זה פוגע בזכות לפרטיות ובצנעת הפרט של הצד שעליו מבצעים את המעקב והציתות, ועלול גם להוות עבירה פלילית. הסמכות לדון בתביעה בין בני זוג בעניין האזנת סתר, מסורה לבית המשפט לענייני משפחה וגם לבתי הדין הרבניים.
משרד עורך דין לענייני גירושין שירלי אלמוג עוסק בניהול הליכי גירושין מורכבים, ובכללם ניהול תיקי הוכחות בתביעות רכושיות, תביעות כתובה ותביעת מזונות אישה שאלו תיקים שלצורך התגוננות בהם, לעיתים הצד הנתבע נזקק לאסוף ראיות כדי לשמוט את הקרקע תחת טענתו של בן/בת הזוג. ניהול תיקים כאלו מצריך בקיאות ומיומנות באיסוף ראיות וניהול ההליך הראייתי.
להאזנה למאמר המוקלט היכנסו:
מהי האזנת סתר לא חוקית?
האזנה באמצעות מכשיר לאנשים אחרים שמשוחחים ללא ידיעתם אסורה, וגם הקלטת השיחה אסורה. כניסה למחשב וגם כניסה למכשיר הנייד של בן הזוג ללא ידיעתו והסכמתו גם היא האזנה לא חוקית ומהווה עבירה פלילית שעונשה מאסר, כי היא האזנת סתר.
יש נסיבות מאוד מאוד ספציפיות שבהן ניתן להאזין/להקליט שיחה ללא ידיעת אחד הצדדים לשיחה, ואולם בידיעת צד אחד לשיחה ובהסכמתו. ואולם הגבול בין האזנה חוקית ללא חוקית דק מאוד והוא יושב על התפר שבין מעשה פלילי למעשה גבולי. ניתן לתבוע את המאזין בהאזנה בלתי חוקית גם בתביעה אזרחית נזיקית וגם בהליך פלילי.
בתביעות הקשורות בדיני משפחה, לבית המשפט יש סמכות לקבל כל סוג של ראייה שתקדם את הדיון ובעיקר במקרים בהם תלויים על כף המאזניים ענייני טובת הילדים. ולכן, לעיתים גם אם הקלטה נעשית בצורה לא כל כך כשרה, ביהמ"ש יכול להכשיר אותה אם לדעת ביהמ"ש הממצאים של אותה האזנה יכולים לשפוך אור על סוגיה מסויימת ובעיקר, כאשר זה ישרת את טובת הילדים ויגן עליהם, אך זה עניין לביהמ"ש להכריע לגביו.
ברמת העיקרון הקלטת סתר לא חוקית נקראת "פרי העץ המורעל" ולא ניתן להשתמש בה כראיה, אלא אם ביהמ"ש יחליט להכשירה כאמור או בהסכמת הצד הנפגע מהראייה, או אם יש למי שהקליט פטור או הגנה לפי החוק והדבר זהה בבתי המשפט האזרחיים ובבתי הדין הרבניים כאחד.
יש דרכים לאסוף ראיות ולנהל הליכים בלי להסתכן בפלילי וראוי וכדאי להתייעץ בטרם עושים מעשים המהווים עבירה על החוק ומסתכנים בענישה פלילית ובהעמדה אזרחית לדין.
לסיכום:
חדירה לפרטיות של אדם אחר ללא הסכמתו וידיעתו מהווה מעשה אסור ופלילי ובעל השלכות גם ברמה האזרחית בצורת היתכנות לתביעה נזיקית. לא כל האמצעים כשרים בניהול הליך גירושין, וכדאי מאוד לא לעבור את הגבול הדק בין מה שמותר למה שאסור. ניהול הליך גירושין יכול להתנהל בצורה מכובדת אם שני הצדדים בוחרים בכך, ויכול לרדת לפסים מאוד מכוערים וקשים כשמוגשות תביעות מיותרות, שמחייבות את הצד המתגונן לנקוט באמצעים קשים כדי להפריך את טענות התביעה. לעיתים זה בלתי נמנע, לרוב זה ניתן למניעה.
משרד עו"ד לענייני גירושים שירלי אלמוג, מתמחה בניהול הליכי גירושין ובכללם ייצוג בתביעות הכרוכות: תביעת פירוק שיתוף, תביעת איזון משאבים, תביעת משמורת והסדרי שהות, תביעת מזונות ועוד.
הנכם מוזמנים ליצור קשר עכשיו למימוש זכאותכם לייעוץ ראשוני, דרך האתר
או דרך המייל: shirley@shirleylaw.co.il
או בנייד: 052-5258022
ונחזור אליכם בהקדם.
כל האמור במאמר זה ובאתר, הינו למידע כללי בלבד ואין לראות באמור יעוץ משפטי. למטרת קבלת יעוץ משפטי אישי יש לתאם פגישת יעוץ עם משרד עו"ד לענייני משפחה וגירושים שירלי אלמוג.
כל זכויות היוצרים למאמר זה ולכל המאמרים באתר שמורות לעו"ד שירלי אלמוג בלבד ואין להעתיק, לצטט, לשכפל או להפיץ חלקים מהמאמרים או את כל המאמרים ללא ייחוס הציטוט לעו"ד שירלי אלמוג וללא קבלת הרשאה בכתב מראש לעשות כן.
כל העושה זאת חושף עצמו לתביעה בגין הפרת זכויות יוצרים.