חובתו של אב לפרנס את ילדיו ולשלם את מזונותיהם [בכפוף לסייגים של הלכת 919] ידועה לכל ותשלום המזונות מהווה רכיב עיקרי בתיקי גירושין ואולם מנגד יש לאב זכות וחובה לראות את ילדיו ולגדלם באופן סדיר. ואולם, פעמים רבות במסגרת הליך הגירושים, ילדים נוקטים עמדה ומזדהים עם אחד מההורים, וכפועל יוצא מתנכרים להורה השני ומסרבים להיות בקשר עימו.
סיטואציה כזו הינה רווחת יותר ממה שמקובל לחשוב וכמעט שברבע מהתיקים במשרדנו, נמצא סיטואציות של התנכרות של ילד להורה שעזב את הבית, לרוב זה האב אך לעיתים האם היא זו שעוזבת. תופעה זו מוכרת ורווחת בצורתה ההפוכה כניכור הורי, אך מאמר זה יעסוק בסיטואציה בה הילד הוא המתנכר להורה ולא להיפך.
לשם הגשת תביעה להכרזה על ילד כמרדן יש לפנות לעו"ד לענייני גירושין המתמחה בתיקי גירושין שירלי אלמוג שכן הם תיקים בעלי רמת רגישות גבוהה הן בפן הרגשי-משפחתי והן בהתנהלות המשפטית ולכן הם בעלי אופי מורכב לתפעול.
להאזנה של המאמר המוקלט:
מה זה ילד מרדן?
ילד מרדן או ילדה מרדנית הם ילדים שאינם נוהגים באחד מהוריהם בכבוד, באופן קיצוני מובהק ואף מביש. אלו ילדים שמסרבים להיות בקשר עם ההורה, או שמסכימים לקשר רק אם הם "סוחטים" משהו מההורה החפץ בקשר עימם, בתמורה למפגש או שיחה: ילדים אלו בדרך כלל מופעלים על ידי ההורה שאצלו הם חיים בין אם במישרין ובין אם בעקיפין, והם 'מורעלים' כנגד ההורה שעזב את הבית או את הקשר או שהביע רצון להתגרש או שכבר החל חיים נפרדים.
ילדים אלו מסרבים ללכת להורה, להיפגש עימו, ללון אצלו ולעיתים גם נמנעים מלשוחח עימו בטלפון.
מה ניתן לעשות בסיטואציה כזו?
בגדול, כשילד נמנע מקשר עם ההורה, מן הראוי לפנות לעו"ד לענייני גירושין שירלי אלמוג, לשם הגשת תביעה לביטול/הקטנת מזונות של ילד מרדן.
חשוב לציין שבתי המשפט אינם ממהרים לבטל את המזונות של הילד המרדן מתוך חשש שביטול המזונות עלול לסכל את חידוש הקשר בין הילד להורה, וכן מתוך חשש שקיומו הסביר של הילד יפגע עקב מחסור כלכלי בביטול המזונות.
ואולם עצם הגשת התביעה יש בה כדי לטלטל את הילד ואת ההורה המסית ולגרום להם לשנות גישה לעיתים. ובכל מצב, ביהמ"ש אשר לא ממהר לבטל את המזונות לחלוטין, אך יווכח כי הילד המורד אכן מורד- יכול להקטין את המזונות אך גם לקנוס או להטיל סנקציות קשות כנגד ההורה המסית, ויש חלופות משפטיות אחרות שניתן לשקול כגון הגשת תביעה נזיקית כנגד ההורה המסית, למנות אפוטרופוס לדין לילד המרדן ולפעול בעיקר כנגד ההורה המסית.
יש משמעות לגיל של הילד המרדן?
ככל שהילד המרדן צעיר מגיל 12 הפסיקה לא תמהר לבטל את מזונותיו. אך ככל שהילד המרדן מעל גיל 12 וביהמ"ש יתרשם כי מדובר בילד המבין עניין ומבין את השלכות התנהגותו, ביהמ"ש ייטה להחמיר. באחד המקרים הללו ציינה השופטת כי אב איננו כספומט וכי ילדים בגילאי 14-15 שמסרבים לקשר עם האב אינם יכולים לצפות לרווחה כלכלית ממנו.
ביהמ"ש יבטל את המזונות לילד מרדן במקרי קיצון ורק לאחר שוידא שהסרבנות של הילד לקשר עם האב נובעת מרצונו של הילד, ולא מהסתה של האם או אשמת האב לניכור. ביהמ"ש יעשה כל שביכולתו לאפשר תיווך וסיוע לחידוש הקשר בין הילד המרדן לאב/לאם באמצעות עו"ס, פסיכולוגים וכיו"ב כי התכלית היא כן לאפשר קשר בריא בין הילדים להורה שעזב.
לסיכום:
אם אתם משלמים מזונות ונתקלים בהתנגדות קבועה ורציפה של הילד לקשר עימכם, סירוב לבוא לישון אצלכם או להיפגש איתכם, להיות אתכם בחגים או לקיים הסדרי שהות אצלכם- על בסיס קבוע, ומנגד הסכמה להיפגש איתכם רק אם תיכנעו לסחיטה כספית או אחרת, אולי זה המקום לשקול את ההליך לתביעת הקטנת או ביטול מזונות בעילת ילד מרדן.
משרד עו"ד לענייני גירושים שירלי אלמוג, מתמחה בניהול הליכי גירושין ובכללם ייצוג בתביעות הכרוכות: תביעת פירוק שיתוף, תביעת איזון משאבים, תביעת משמורת והסדרי שהות, תביעת מזונות ועוד.
הנכם מוזמנים ליצור קשר עכשיו למימוש זכאותכם לייעוץ ראשוני, דרך האתר
או דרך המייל: shirley@shirleylaw.co.il
או בנייד: 052-5258022
ונחזור אליכם בהקדם.
כל האמור במאמר זה ובאתר, הינו למידע כללי בלבד ואין לראות באמור יעוץ משפטי. למטרת קבלת יעוץ משפטי אישי יש לתאם פגישת יעוץ עם משרד עו"ד לענייני משפחה וגירושים שירלי אלמוג.
כל זכויות היוצרים למאמר זה ולכל המאמרים באתר שמורות לעו"ד שירלי אלמוג בלבד ואין להעתיק, לצטט, לשכפל או להפיץ חלקים מהמאמרים או את כל המאמרים ללא ייחוס הציטוט לעו"ד שירלי אלמוג וללא קבלת הרשאה בכתב מראש לעשות כן.
כל העושה זאת חושף עצמו לתביעה בגין הפרת זכויות יוצרים.