top of page
Court

מאמרים

Bullhorn-Icon_edited_edited_edited_edite

שאלות ותשובות בעניין צוואה וירושה

יש בלבול או חוסר ידע והתמצאות בין המושגים צוואה וירושה. מאמר שו"ת זה נועד לשפוך אור על ההבדל בין המושגים, לצורך מתן מושג כללי.

משרד עורך דין לענייני משפחה וגירושין שירלי אלמוג מתמחה בהכנת צוואות כדין, באופן שיביע במדוייק וללא עוררין את רצונכם החופשי כיצד לחלק את רכושכם לאחר 120 ותוך התייחסות לכל האלמנטים והמורכבויות בחייכם שעלולים לצוץ בעתיד ואולי להוות בעיה בעת חלוקת העיזבון אם לא יובאו בחשבון בעת כתיבת הצוואה.

זה הזמן וזה הרגע לעצור הכל ולדאוג להסדרת נושא הצוואה שלכם, ללא עיכוב ודחייה!


להאזנה למאמר המוקלט היכנסו:


עו"ד שירלי אלמוג

מה ההבדל בין ירושה לצוואה?

שני המושגים קשורים לעיזבון- כלומר הרכוש / כסף / חובות שהותיר המנוח אחרי מותו.

צוואה היא כלי משפטי, מסמך באמצעותו האדם מצווה כיצד לחלק את רכושו לאחר מותו.

ירושה היא החלוקה של העיזבון לפי ברירת המחדל של החוק, כשאין צוואה.

אם אדם הותיר צוואה והיא כשירה, לפי הדין, הצוואה גוברת על ברירת המחדל של החוק ומה שכתוב בצוואה זה מה שקובע.


אם אדם לא כתב צוואה מי יירש וכיצד?

לפי ברירת המחדל של חוק הירושה היורשים הביולוגיים ירשו את המנוח. חוק הירושה מפרט מעגלי קרבה ראשון שני ושלישי ולפיהם היורשים ירשו.


האם יש הפרדה בין רכוש ששייך למשק הבית המשותף לרכוש פרטי בצוואה?

כן, יש הפרדה כזו.

לכל אדם יש רכוש פרטי שאותו הוא יכול להוריש כרצונו, למי שהוא רוצה ולא משנה אם לרכוש יש ערך כספי רב או רק סנטימנטאלי: ניתן להוריש באמצעות צוואה למי שאדם רוצה להוריש.

כשאדם נשוי ובוחר לכתוב צוואה ובצוואה לא להוריש לאישתו את רכושו הפרטי, עדיין היא תירש באופן אוטומטי את הרכוש ששייך למשק הבית המשותף כמו הרכב והריהוט/ציוד של הבית המשותף.


האם אדם יכול לבחור להוריש למי שאינו בן משפחתו?

בישראל- כן. אדם יכול להוריש לכל אדם שהינו כשיר לרשת מבחינה משפטית. כלומר, בעת שהמוריש עוד היה בחיים הוא כתב בצוואתו כי הוא מוריש לאדם מסויים והאדם הזה חי.

ניתן להוריש לעמותות, לתאגידים, לגופים כמו צה"ל, צער בעלי חיים וכיו"ב, לבתי כנסת ולמעשה לכל גוף שרוצים להוריש.

אם אדם נפטר בזמן שרעייתו בהריון, ולא הותיר צוואה, התינוק שיוולד הינו יורש טבעי לצד האישה וילדיו הנוספים, אלא אם יש צוואה הקובעת אחרת. החוק קובע כי עובר שנולד 300 יום לאחר פטירת אדם נחשב כמי שהיה בחיים בעת פטירת המוריש [אביו] ולכן הוא כשיר לרשת מבחינה משפטית.


אדם נשוי לאישה א' ונולדו לו ילדים מחוץ לנישואים, לאישה אחרת. האם הם יורשים אותו?

כן. חוק הירושה קובע כי הילדים יורשים את הוריהם בין אם היו נשואים או לא. גם אם הילד ממזר מבחינה הלכתית, אין לכך משמעות לחוקי הירושה.

ילד מאומץ דינו כדין ילד ביולוגי בענייני הירושה.


האם ניתן לוותר על הירושה?

כן.

כל עוד לא חולק העיזבון, רשאי היורש להודיע בכתב על ויתור על חלקו בעיזבון לטובת מישהו אחר שהינו בן/בת הזוג של המוריש/ה, ילדיו או אחיו של המנוח.

הויתור יכול להיות לטובת אדם ספציפי כמפורט מעלה או ויתור כללי, על כל חלקו או על חלק ממנו.


לאחר הודעת ההסתלקות האדם לא יכול להתחרט ולחזור בו מהודעת ההסתלקות.


אדם שזכה בירושה ו"מסתלק" מחלקו, כשהוא בפשיטת רגל- ביהמ"ש מבטל את ההסתלקות ומתייחס אליה כניסיון 'הברחה' של רכוש מהכונס, זה מוגדר כ'הענקה' ולא כהסתלקות. החלק שממנו 'הסתלק' היורש, ייכנס לקופת פשיטת הרגל.


איזה סוגי צוואות יש?

צוואה בכתב יד, צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות ובמקרים מסויימים גם צוואה בעל פה.


האם חייבים לעשות צוואה אצל עורך דין?

לא.

אפשר לעשות צוואה לבד, אבל הבעיה היא במידה שהצוואה אינה ערוכה כדין, או שיטענו נגדה שהיא לא אמיתית, או לא משקפת את רצונו האמיתי של המוריש, או את רצונו החופשי אזי היא לא תתקבל ולא יינתן צו לקיום הצוואה.

עדיף לעשות צוואה אצל עורך דין שמתמחה בדיני משפחה וצוואות כיוון שכך יש ודאות שהצוואה תיערך כדין, ללא לחצים מצד צד ג' על המוריש וללא השפעות זרות.

למי שנשוי פעם שניה ויש להם משפחה נוספת, או מי שיש לו ילדים לא מבן הזוג הנוכחי וללא ידיעת בני הזוג למשל ילדים ממאהבת או ילדים שנמסרו לאימוץ בעבר, חשוב במיוחד להסדיר את נושא הצוואה אצל עו"ד שירלי אלמוג במשרד המתמחה בתחום המשפחה והצוואות שתסדיר את כל הסוגיות הרגישות שעלולות לנבוע מהמצב הרגיש במקצועיות ורגישות.


האם ניתן לשנות או לבטל צוואה?

כן. כל זמן שהאדם חי וכשיר מבחינה משפטית, הוא יכול לבטל את צוואתו או לשנותה.


מהי צוואה הדדית?

צוואה שבה בני זוג מורישים את כל רכושם במקרה פטירה לבן/בת הזוג ורק במות בן/בת הזוג יירשו הילדים או היורשים הקבועים בצוואה.


לסיכום:


אם חשיבות האחדות המשפחתית והמשך שלום הבית חשוב לכם, ועוד יותר במקרים של נישואים פרק ב', ילדים מנישואים פרק ב', ידועים/ידועות בציבור וכיו"ב- לצוואה יש משמעות קריטית למתן ביטוי ישיר לרצון שלכם ולרגשות שלכם ולכן חשוב להכין אותה כדין.

משרדנו שרואה חשיבות עליונה בהפצת החשיבות של המסמכים הללו לחיים של כל אדם, יצר מוצר פרימיום שנקרא "משולש הזהב" ומורכב משלושה מסמכים קריטיים בחשיבותם לחייכם ולשקט הנפשי שלכם:

 יפוי כח מתמשך, יפוי כח רפואי וצוואה.



הנכם מוזמנים ליצור קשר עכשיו למימוש זכאותכם לייעוץ ראשוני, דרך האתר

או דרך המייל: shirley@shirleylaw.co.il

או בנייד: 052-5258022

ונחזור אליכם בהקדם.


עו״ד שירלי אלמוג

כל האמור במאמר זה ובאתר, הינו למידע כללי בלבד ואין לראות באמור יעוץ משפטי. למטרת קבלת יעוץ משפטי אישי יש לתאם פגישת יעוץ עם משרד עו"ד לענייני משפחה וגירושים שירלי אלמוג.



כל זכויות היוצרים למאמר זה ולכל המאמרים באתר שמורות לעו"ד שירלי אלמוג בלבד ואין להעתיק, לצטט, לשכפל או להפיץ חלקים מהמאמרים או את כל המאמרים ללא ייחוס הציטוט לעו"ד שירלי אלמוג וללא קבלת הרשאה בכתב מראש לעשות כן.

כל העושה זאת חושף עצמו לתביעה בגין הפרת זכויות יוצרים.



פוסטים אחרונים

הצג הכול

רצונו של אדם- כבודו: מחשבות ועצות

הקשר בין מסמכי משולש הזהב וכבוד אחד הפתגמים השגורים בעיברית הוא "רצונו של אדם- כבודו". הכוונה היא שכאשר אדם מבטא את הרצון שלו, זה לא רק לשם האמירה, אלא לשם מילוי הרצון שלו: בין אם בעצמו ובין אם על ידי

כשרות משפטית

כשרות משפטית זוהי הגדרה שקבועה בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות ובתקנות הנילוות הקובעת שכל אדם כשיר לזכויות וחובות מהרגע שנולד עד הרגע שהוא מת. כלומר כשרות משפטית היא זכות מוקנית, די בדומה לאפוטרופסות

מהי אפוטרופסות?

אפוטרופסות זו הגדרה לקביעה משפטית המאפשרת לבית המשפט לשלול מאדם אחד את כשירותו המשפטית לפי הגדרות הקבועות בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, ולהעניק לאדם אחר או למוסד משפטי [כמו עו"ד ממונה] או המרכז הי

השאירו פרטים למימוש זכאותכם לשיחת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות

הטופס התקבל בהצלחה

נא למלא את הטופס

bottom of page