top of page
Court

מאמרים

Bullhorn-Icon_edited_edited_edited_edite

אפוטרופוסות על קטינים

אחת מהדאגות העיקריות של הורים בתהליך הגירושים, נובעת מהמחשבה ש"אם אני לא אגור בבית עם הילדים, אני אאבד זכויות ושליטה על מה שקורה בחייהם", חסרה הבנה בהבדל בין הנושאים המשפטיים הכרוכים בגירושין ופירוק הבית לבין הזכויות והחובות ההוריות הנובעות מעצם ההורות הביולוגית: לכן מצאנו כי

חשוב לעשות סדר בין נושא האפוטרופסות, לנושא המשמורת והסדרי השהות כי יש ביניהם הבדל משמעותי וחשוב שתבינו אותו:

להאזנה למאמר המוקלט:


עו״ד שירלי אלמוג


מיהם האפוטרופוסים הטבעיים של קטין?


הורים הם אפוטרופוסים טבעיים של ילדיהם עד הגיעם לגיל 18. זה קשר שנובע מעצם ההולדה של צאצאים, דרך הטבע וגם זה קבוע בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות.


כלומר- זכות טבעית היא זכות קנויה, אתם לא צריכים שיתנו לכם אותה, היא הזכות שלכם באופן טבעי. [אלא אם יש צורך בהכרה באבהות תחילה ואז לאב שטרם הוכר כאב, אין זכות אפוטרופסות טבעית עד שביהמ"ש יעניק לו אותה].


לעומת זאת, משמורת היא סידור משפטי שנובע כתוצאה מהסכמה בין הצדדים או מפסק דין, שמחלק את זמני השהות של הקטינים בין בני הזוג. בזמן שהקטינים נמצאים פיזית אצל ההורה, הוא "משמורן". בזמן שאינם אצלו, ההורה השני הוא "משמורן".


מקובל במהלך ניהול תיקי גירושים, שעה שקטינים מעורבים בתהליך, לחלק את הסדרי השהות בין ההורים או כמשמורת משותפת, ככל שהדבר מתאפשר מבחינה תפעולית, או ברוב המקרים בהם האם היא המשמורנית העיקרית, ולאב ניתנים הסדרי ראייה כפי שמוסכם בין הצדדים.


לא משנה אצל מי הילדים נמצאים פיזית באותו רגע, מבחינת האפוטרופסות, כי שני ההורים אפוטרופוסים של הילדים גם כשהילדים במשמורת של ההורה השני.


אז מהי בעצם אפוטרופסות ??


ס' 15 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות מחייב את ההורים, כאפוטרופוסים טבעיים לגבי גידול ילדיהם, כך:


"אפוטרופסות ההורים כוללת את החובה והזכות לדאוג לצורכי הקטין לרבות: חינוכו, לימודיו, הכשרתו לעבודה ולמשלח יד, וכן שמירת נכסיו, ניהולם ופיתוחם: וצמודה לה הרשות להחזיק בקטין ולקבוע את מקום מגוריו והסמכות לייצגו."


ס' :17 "באפוטרופסותם לקטין חייבים ההורים לנהוג לטובת הקטין כדרך שהורים מסורים היו נוהגים בנסיבות העניין".

לשם קיום האחריות ההורית כראוי, רצוי מאוד שההורים יפעלו בהסכמה ושיתוף פעולה ביניהם, גם אם הם נפרדים, גם אם הם מסוכסכים והכל מתוך ראיית טובת הקטין. במצב שבו ההורים שקועים בסכסוך ביניהם ואינם מסוגלים לדאוג לטובת הקטין, ביהמ"ש לענייני משפחה או בד"ר יכולים לנקוט אמצעים לשמירת ענייניו של הקטין ובכלל זה, למנות לקטין אפוטרופוס חיצוני.


מתי תשלל אפוטרופוסות מההורים?


כשההורי אינם מתפקדים כראוי ואינם מסוגלים למלא את חובתם ההורית כלפי הקטינים מבחירה או מחוסר תפקוד, הזנחת הקטינים, התעלמות מהם.


מתי ממנים אפוטרופוס חיצוני לקטין?


כאשר נשללת האפוטרופסות הטבעית מההורים

או

אם שני ההורים נפטרו או אם אחד נפטר והשני פסול דין/לא כשיר

או

אם שני ההורים פסולי דין / לא כשירים משפטית

או

אם ההורה אינו מתפקד/כשיר משפטית/פסול דין ואין הורה שני

או

אם הקטין נמסר לאימוץ


בעת בחירת אפוטרופוס לקטין, תינתן עדיפות לקרובי משפחה, אלא אם ביהמ"ש יסבור שיהיה הדבר לטובת הקטין למנות לו אפוטרופוס שאינו בן משפחתו.


מסמך הבעת רצון

אם הורה יודע כי מתקיימות נסיבות שיצריכו מינוי אפוטרופוס לילדו, הוא יכול למלא מסמך הבעת רצון ובו לקבוע מי יהיה האפוטרופוס שלילדו וכיצד יפעל כאפוטרופוס לילדו. ביהמ"ש יתחשב באמור במסמך ויכבד את רצון ההורה אלא אם יתרשם שהממונה לא ראוי להיות אפוטרופוס לקטין. אפוטרופוס ממונה מסיים את תפקידו על הקטין במלאת לקטין 18.


להכנת מסמך הבעת רצון צרו קשר מיידי עם משרד עו"ד לענייני משפחה וגירושין, שירלי אלמוג.

לסיכום:


אפוטרופסות על קטינים ברוב המקרים מסורה להורים הביולוגיים, אלא אם הם מסרו את הקטין לאימוץ או נפטרו או אינם כשירים משפטית. במקרה כזה, ימונה לקטין אפוטרופוס על ידי ביהמ"ש או אם ההורה הותיר אחריו או הכין למפרע מסמך הבעת רצון, אזי ימונה לקטין אפוטרופוס באופן שיכבד את רצון ההורה ככל שביהמ"ש יסבור שהמינוי ראוי והולם.


משרד עו"ד שירלי אלמוג מתמחה בניהול תיקי אפוטרופסות, ייפוי כח מתמשך, ייפוי כח רפואי, הליכים לפי חוק החולה הנוטה למות,  מסמך הבעת רצון וחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, וניהול הליכים סבוכים ומורכבים הקשורים בכך, בעדינות ורגישות לצד מקצועיות ומקצוענות חסרת פשרות, כפי שמגיע לך!



הנכם מוזמנים ליצור קשר עכשיו למימוש זכאותכם לייעוץ ראשוני, דרך האתר

או דרך המייל: shirley@shirleylaw.co.il

או בנייד: 052-5258022

ונחזור אליכם בהקדם.



עו״ד שירלי אלמוג

כל האמור במאמר זה ובאתר, הינו למידע כללי בלבד ואין לראות באמור יעוץ משפטי. למטרת קבלת יעוץ משפטי אישי יש לתאם פגישת יעוץ עם משרד עו"ד לענייני משפחה וגירושים שירלי אלמוג.



כל זכויות היוצרים למאמר זה ולכל המאמרים באתר שמורות לעו"ד שירלי אלמוג בלבד ואין להעתיק, לצטט, לשכפל או להפיץ חלקים מהמאמרים או את כל המאמרים ללא ייחוס הציטוט לעו"ד שירלי אלמוג וללא קבלת הרשאה בכתב מראש לעשות כן.

כל העושה זאת חושף עצמו לתביעה בגין הפרת זכויות יוצרים.



פוסטים אחרונים

הצג הכול

נישואים אזרחיים

מדובר בטקס נישואים אזרחי, כלומר טקס שאין בו זיקה לדת כלשהי: בני כל הדתות יכולים לבחור להינשא בהתאם לפולחן הדתי של הדת שאליה הם משתייכים,...

רצונו של אדם- כבודו: מחשבות ועצות

הקשר בין מסמכי משולש הזהב וכבוד אחד הפתגמים השגורים בעיברית הוא "רצונו של אדם- כבודו". הכוונה היא שכאשר אדם מבטא את הרצון שלו, זה לא רק...

כריכה לתביעת גירושים

כריכה היא "קשירה" של תביעות נוספות שקשורות בגירושים, לתביעת הגירושים העיקרית ומושג זה רלוונטי רק לתביעות בבית הדין הרבני, אין "כריכה"...

השאירו פרטים למימוש זכאותכם לשיחת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות

הטופס התקבל בהצלחה

נא למלא את הטופס

bottom of page